Zincir Burç Çevirme İşlemi
Zincir burç çevirme işlemi ile zincirlerin aşınan burçları ters çevrilir. Bu şekilde kullanılmayan kısımları kullanılabilir hale gelir. Bu da zincirin ömrünü uzatan bir işlemdir. Yürüyüş mekanizmasında burçlar çok önemlidir. Palet zincirini meydana getiren elemanlardan biri olan burçlar pimle hareket eder. Pimle hareketli bir masfal oluşturulur. Özellikle yağlı paletlerde pisliklerin içeri girmesinin bu şekilde önüne geçilmiş olur. Baklaların birbirine bağlanmasını sağlayan burç sistemi palete arazi durumuna göre esneme imkanı katar. En önemli katkılarında biri de sızdırmazlık sağlamasıdır. Zamanla aşınan burçlar ise bu görevi yerine getiremez. Yenilemek yerine burç ters çevirme işlemi ile aşınan kısımlar kullanılmayan sağlam kısımlarla değiştirilmiş olur. Bu da zincirin istenilen verimi sağlamasında etkili olacaktır.
Zincir burç çevirme işlemi palet zincirinin ömrünü uzatır. Burçların yapısında baklalar bulunur. İki bakla arasında olan burçlar içinden pim geçecek şekilde takılmaktadır. İş makinesinin yürümesinde rim dişlisinin palet burcuna hareket vermesi gereklidir. Kuru paletlerde burçların kenarlarında çelik keçeler bulunur. Yağlı palet modellerinde ise özel elastik keçeler bulunmakta ve burç yapısı bu şekilde sızdırmaz olmaktadır. Burçlar genel olarak düşük karbonlu çelikten soğuk çekme olarak imal edilir. Soğuk çekme burçlar daha düzgün iç ve dış yüzeylere sahiptir. Aynı burç çevirme işlemi bu tip iş makinelerinde de kullanılabilir.
Zincir burç çevirme işlemi daha uygun maliyetlerde yürüyüş mekanizmasının tamir edilmesini sağlar. Burçlarda zaman içerisinde aşıntılar olabilir. Çatlamalar ya da parça kopması gibi olumsuzlukların yanında burçların yuvalarında gevşeklikte oluşabilir. Kopma ve çatlama dışındaki arızalarda palet zinciri burç çevirme işlemi ile kullanılmayan kısımlar kullanılabilir yöne getirilir. Bu şekilde burçlar yenilenmiş olarak paletlerin yürüyüş aksamında verimli bir şekilde çalışmaya devam eder. Burçlarda karşılaşılabilecek arızalar arasında dik yüzeydeki aşınma, merkezden kaçık aşıntı, gevşeme, alın aşıntısı, uçlarında çevresel aşıntı, burç alnının çatlaması yer alır. Tüm bu durumlarda palet zinciri burç ters çevirme işlemi yapılır. Bu şekilde burç sistemi sorunsuz bir şekilde çalışmaya devam eder. Burçta herhangi bir çatlama bulunmuyor ise keçelerde yeterli ömre sahip ise döndürme işlemi yağlı olarak ta yapılabiliyor.